4 manieren om programma’s volledig te verwijderen op Windows 10 (2024)

Auteur Maurits Donze, Laatst bijgewerkt: 25.07.2022

Zelfs als u een van die mensen bent die gewillig bestanden op het bureaublad achterlaat, weigert mappen te gebruiken (of ze te veel gebruikt) en altijd een miljard verschillende vensters open heeft staan, is het opschonen van uw pc iets dat iedereen regelmatig zou moeten doen.

We bedoelen niet het schoonmaken van de behuizing (hoewel je dat ook zou moeten doen) – we hebben het over het opschonen van al die oude programma’s die je schijf verstoppen met oude bestanden en meer ruimte innemen dan ze ooit waard waren.

4 manieren om programma’s volledig te verwijderen op Windows 10 (1)

Helaas kunt u die bestanden niet zomaar naar de Prullenbak slepen en neerzetten, maar er zijn tal van manieren om ze veilig voorgoed te verwijderen. Of je nu twee apps moet verwijderen of tweeëntwintig, er zijn verschillende manieren om je pc binnen een paar minuten op te frissen.

Inhoudsopgave

  • Korte samenvatting
  • Methode 1: Gebruik het Windows Uninstaller
  • Methode 2: Gebruik het verwijderprogramma van het programma
  • Methode 3: Bulk verwijderen met een hulpprogramma van derden
  • Methode 4: Vooraf geïnstalleerde apps verwijderen
  • Wat als een programma niet kan worden verwijderd?
  • Conclusie

Korte samenvatting

  • Als u specifieke programma’s wilt installeren, gebruikt u de Windows Uninstaller (methode 1). Het is het beste om een ​​enkel programma uit het systeem te verwijderen met een zo gestroomlijnde mogelijke methode. Aan de andere kant kan het een beetje traag zijn, of het programma dat u wilt verwijderen, kan in de lijst ontbreken.
  • Gebruik voor grote, meerdelige of speciale programma’s het verwijderingsprogramma van het programma (methode 2) om ervoor te zorgen dat u verborgen bestanden opvangt. Veel geavanceerde programma’s laten grote hoeveelheden gegevens achter als u ze gewoon naar de Prullenbak sleept. Ze kunnen ook verborgen bestanden bevatten. Als u het verwijderingsprogramma gebruikt, worden alle gegevens volledig verwijderd. Niet elk programma heeft echter een eigen verwijderprogramma.
  • Wilt u veel programma’s tegelijk verwijderen? Je hebt een nodig app voor verwijdering van derden (methode 3) waarmee u applicaties in bulk kunt selecteren om te verwijderen. Ze zijn erg efficiënt, maar meestal niet gratis te gebruiken.
  • Ten slotte, als je probeert om applicaties verwijderen die vooraf zijn geïnstalleerd (methode 4) op uw pc kunt u een app voor het verwijderen van bulk gebruiken zoals in methode 3, of de tool van derden gebruiken om verwijderingsblokken te overschrijven. Dit werkt mogelijk niet altijd en sommige toepassingen kunnen op geen enkele legitieme manier worden verwijderd.

Methode 1: Gebruik het Windows Uninstaller

Het Windows-verwijderprogramma is de gemakkelijkste manier om een ​​programma te verwijderen. Het werkt efficiënt, maar het kan enige tijd duren om grotere programma’s kwijt te raken. Bovendien worden kleinere downloads mogelijk niet weergegeven of zijn ze moeilijk te vinden.

Hier leest u hoe u het verwijderingsprogramma gebruikt. Open eerst het instellingenmenu door op het Start-pictogram en vervolgens op het tandwiel aan de linkerkant te drukken.

Zodra Instellingen is geopend, gaat u naar ‘Apps’.

Dit opent een lijst met al uw toepassingen. Om er een te verwijderen, klikt u er één keer op om de optie Verwijderen weer te geven en klikt u vervolgens op de knop ‘Verwijderen’. U wordt gevraagd om de actie te bevestigen.

Bevestig dat u het programma wilt verwijderen en wacht vervolgens even terwijl Windows het programma verwijdert.

Als u liever niet in de instellingen rondsnuffelt, kunt u de installatie ook rechtstreeks vanuit het menu Start verwijderen. Om dit te doen, drukt u op de Windows-toets op uw computer of klikt u op het pictogram in de linkerbenedenhoek. U zou een lijst met toepassingen moeten zien verschijnen. Klik met de rechtermuisknop op een toepassing en kies ‘Verwijderen’ in het vervolgkeuzemenu.

U moet de verwijdering bevestigen, maar daarna zou u klaar moeten zijn om te gaan.

Methode 2: Gebruik het verwijderprogramma van het programma

Veel grote programma’s worden geleverd met aangepaste de-installatieprogramma’s, vooral als ze erg groot zijn of veel onderdelen bevatten. Als een programma een verwijderprogramma heeft, moet u dat gebruiken. Deze verwijderprogramma’s zijn ontworpen om verborgen bestanden te vangen en zichzelf te verwijderen, dus ze zijn zeer effectief en gemakkelijk te gebruiken.

U kunt controleren of een programma een de-installatieprogramma heeft door het startmenu te openen en de map voor dat programma te zoeken (indien aanwezig). Meestal is het verwijderingsprogramma het laatste item in de map, zoals dit:

Zoals u kunt zien, bevat de hoofdmap ‘Autodesk’ veel verschillende programma’s, inclusief het hulpprogramma voor het verwijderen van al zijn programma’s.

Zodra u uw verwijderingsprogramma hebt gevonden, dubbelklikt u erop om het uit te voeren en volgt u de walkthrough. Als je klaar bent, zal het verwijderprogramma ook zichzelf verwijderen en heb je met succes het ongewenste programma verwijderd.

Methode 3: Bulk verwijderen met een hulpprogramma van derden

Als u meerdere programma’s wilt verwijderen, heeft u een app van derden nodig, zoals: CleanMyPC or Ccleaner. Beide opties bieden gratis en betaalde versies. Voor dit artikel demonstreren we CleanMyPC. Het proces lijkt erg op CCleaner.

Installeer eerst CleanMyPC door het te downloaden van de officiële website.

Zodra u het programma hebt geïnstalleerd, opent u het. Kies in de zijbalk aan de linkerkant ‘Multi Uninstaller’.

Dit toont een lijst met alle programma’s op uw computer. Selecteer zoveel van de selectievakjes als u wilt en druk vervolgens op de groene knop ‘Verwijderen’ onderaan.

U krijgt dan een bevestiging zoals deze te zien:

Ik heb ervoor gekozen om slechts één programma te verwijderen. Als u meer selecteert, wordt elk afzonderlijk weergegeven. Druk op de blauwe knop met de tekst ‘Verwijderen’.

Voor elk programma dat een de-installatieprogramma heeft, kan het zijn dat u de keuze moet bevestigen met pop-ups. Deze pop-ups zijn niet van CleanMyPC; ze worden gegenereerd door de programma’s die u probeert te verwijderen.

Hier is een voorbeeld:

Nadat alle programma’s zijn verwijderd, zoekt CleanMyPC naar overgebleven bestanden. U moet wachten terwijl het dit doet. U kunt pas op ‘Voltooien’ of ‘Opschonen’ klikken als het zoeken naar de resterende bestanden is voltooid.

Zodra dit is gebeurd, ziet u een overzicht van wat er is verwijderd en hoeveel ruimte is vrijgemaakt.

Je hebt met succes zoveel programma’s verwijderd als je nodig hebt tegelijk.

Methode 4: Vooraf geïnstalleerde apps verwijderen

Soms wordt uw computer geleverd met een niet-voorraadversie van Windows die programma’s bevat die u niet op uw computer wilt hebben. Op veel pc’s is bijvoorbeeld XBox Live geïnstalleerd, maar als u met de rechtermuisknop op de toepassing klikt, lijkt er geen optie te zijn om deze te verwijderen.

Als u bovendien naar de instellingen gaat en het daar probeert te verwijderen, is de optie voor het verwijderen uitgeschakeld en ziet deze er als volgt uit met de knop ‘Verwijderen’ uitgegrijsd:

Dit is erg vervelend als u het programma niet op uw computer wilt hebben. Gelukkig kun je met de CleanMyPC-tool nog steeds programma’s verwijderen die geen conventioneel verwijderprogramma bieden.

Je kunt download CleanMyPC hier. Zodra het is geïnstalleerd, opent u het programma en kiest u ‘Multi Uninstaller’. In deze lijst wordt de Xbox-applicatie daadwerkelijk vermeld en kan deze desgewenst worden verwijderd. Vink gewoon de vakjes aan en druk vervolgens op de groene knop ‘Verwijderen’.

Soms zijn er vooraf geïnstalleerde programma’s die afzonderlijk kunnen worden verwijderd, maar vanwege de enorme hoeveelheid dingen die u moet verwijderen, wilt u ze allemaal tegelijk verwijderen.

Mijn HP-laptop werd bijvoorbeeld geleverd met tonnen ingebouwde HP-software om aan de slag te gaan – maar toen de computer eenmaal was ingesteld, waren deze programma’s redelijk nutteloos. Een aantal ongewenste spellen zoals CandyCrush en Mahjong waren ook al geïnstalleerd.

Gelukkig kun je deze in bulk verwijderen, net als elke andere applicatie met CleanMyPC en de gids in methode 3. Deze apps zijn meestal niet beperkt tot verwijdering zoals het Xbox-voorbeeld hier, maar CleanMyPC betekent dat je niet hoeft te ontdoen van van hen één voor één.

Wat als een programma niet kan worden verwijderd?

Soms kan een programma niet worden verwijderd. We hebben hiervan een voorbeeld getoond in methode 4, en hoe een derde partij PC-opschoningstool kan u helpen deze functie te omzeilen. Maar als het programma de verwijdering niet voltooit of als uw item niet in de lijst wordt weergegeven, zijn er een paar dingen die u kunt doen.

Controleer eerst of er een aangepast verwijderprogramma is zoals in Methode 2. Soms voorkomen deze dat de app wordt verwijderd met standaard Windows-methoden.

Als er geen aangepast verwijderprogramma is, kijk dan of het een programma is dat bij uw pc is geleverd. Sommige, zoals Edge of Cortana, kunnen en mogen niet worden verwijderd. Dit komt omdat het systeem ze voor meerdere functies gebruikt (Edge is bijvoorbeeld de standaard PDF-lezer voor Windows 10). Als je ze echt niet wilt zien, kun je ze gewoon losmaken van Start of ze uitschakelen.

Als geen van beide het geval is, of als het programma op malware lijkt, moet u Windows mogelijk terugzetten naar een eerdere versie. Deze actie zal in wezen fungeren als een tijdmachine, waarbij alle systemen worden teruggezet naar de manier waarop ze waren voordat het programma verscheen.

Het is duidelijk niet de gemakkelijkere oplossing en niet ideaal als het ongewenste programma erg oud is, maar het zou moeten werken.

Conclusie

Het regelmatig verwijderen van programma’s is goed voor de gezondheid van uw pc met Windows 10 en voor uw eigen gemoedsrust. Je zou er versteld van staan ​​hoeveel ruimte een slapende applicatie kan innemen in de vorm van verborgen bestanden, opslagmappen en andere gegevens – zelfs als je het al jaren niet hebt geopend.

De vrijgekomen schijfruimte kan worden gebruikt voor belangrijkere bestanden of om uw computer sneller te laten werken dan de laatste tijd. Bovendien krijgt u de voldoening uw Windows 10 in topconditie te hebben – zoals het hoort!

Lees ook

  • Hoe SD-geheugenkaartfouten op te lossen: de ultieme gids
  • Hoe alle foto’s van Facebook te downloaden
  • Hoe u een opname kunt maken op uw iPhone of iPad
  • Hoe de opslag van ‘Systeemgegevens’ op Mac te wissen
  • Hoe dubbele foto’s op iPhone te verwijderen met Gemini Photos
  • Prullenbak legen of verwijderde items ophalen op iPad
4 manieren om programma’s volledig te verwijderen op Windows 10 (2024)

References

Top Articles
How to assess human resource skills
What is HR Assessment? Process, Samples of HR Assessment?
Suppression du CESE et du HCCT au Sénégal : L'Assemblée nationale vote contre la suppression de ces deux institutions - BBC News Afrique
Order Irs Tax Forms Online
The Meaning Behind The Song: Waymore's Blues by Waylon Jennings - Beat Crave
Midlands Tech Beltline Campus Bookstore
Crystal Lust Wiki
DRAGON BALL Z - Goku Evolution - Light Canvas 40X3 NEU • EUR 37,63
Spicy Korean Gochujang Tofu (Vegan)
Circloo Unblocked
Ttw Cut Content
Keci News
8 of the best things to do in San Diego: get a taste of nature near a laid-back city
Us151 San Jose
Amsterdam, Netherlands to PST - Savvy Time
Harvestella Sprinkler Lvl 2
FREE Printable Pets Animal Playdough Mats
Caribou Criminal Docket 2023
Chrysler, Dodge, Jeep & Ram Vehicles in Houston, MS | Eaton CDJR
Tina's Nails Stanwood
O'reilly's In Mathis Texas
3850 Colonial Blvd Suite 100 Fort Myers Fl 33966
Sona Twu
Dragon Ball Devolution 2 Unblocked
Elizabeth Nj Garbage Schedule 2022
Aka.ms/Compliancelock
359 Greenville Ave Staunton Va
Kemono Party Imbapovi
Dr Yakubu Riverview
352-730-1982
Wayne Carini How Tall
Are Huntington Home Candles Toxic
Computer Repair Tryon North Carolina
Best Hair Salon Dublin | Hairdressers Dublin | Boombae
Alexis Drake Donation Request
8662183887
Sa 0 Spn 2659 Fmi 18
Seatgeek Seat View
Best Th13 Base
Hyb Urban Dictionary
North Haven Power School
Rabbi Raps
Arre St Wv Srj
Bella Poarch Husband: A Deep Dive Into Her Relationship And Personal Life
Sona Systems Tcu
Registrar Lls
Rush Copley Swim Lessons
Jersey Mike's Subs: 16 Facts About The Sandwich Chain - The Daily Meal
Understanding DeFi The Roles, Tools, Risks, and Rewards of -- Alexandra Damsker -- 2024 -- O'Reilly Media -- 9781098120764 -- 79accdb00af9d0f41d97f44fa7970ff1 -- Annas Archive - Biblioteconomia
The Enchanted Library - FiMFetch.net
Craigslist Boats Rochester
Cardaras Logan Ohio
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5795

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.